Hüseyin Çelik'in Van'a En Büyük Kötülüğü
.

TARIK ÖZYİĞİT
vanradikal@hotmail.com -Koskoca bir hastane yapılırken birkaç yıl sonrasını düşünmemek büyük bir öngörü eksikliğidir. Van Bölge Hastanesi’nde bu gün yaşanan otopark sorunu bugün hem hastalar hem de hasta yakınları için ciddi bir çileye dönüşmüş durumdadır.
Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, hastanenin yapılma sürecinde emeği olduğunu ve çaba harcadığını ifade etmişti. Eyvallah, Allah razı olsun; ancak Allah aşkına, bu hastane yapılırken otopark ihtiyacı hiç mi düşünülmedi? Böyle bir öngürüsüzlük olur mu?
Günümüzde şehirlerde büyük hastaneler planlanırken en temel ihtiyaçlardan biri hatta olmazsa olmazlardan biri de otoparktır. Son zamanda yapılan hastanelerde Van dışında otoparkı olmayan hastane herhalde yoktur. Öngörüsülük mü? Başka birşey mi?
Hastanenin temelinin atıldığı dönemde Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile törene katılan ve hastanenin yapılması için çaba harcadığını ifade eden dönemin bakanı Hüseyin Çelik Bey, bu günleri düşünecek hiç mi öngörün yoktu? Van'a ve bölge illerine hizmet eden bir hastaneye otoparkı neden düşünmediniz? Diğer illere yapılan hastalere yapıldı da bize neden yapılmadı?
Bugün Türkiye’nin birçok ilinde yapılan yeni hastanelerde geniş otopark alanları planlanlanırken, birçok hastanenin altına katlı otoparklar inşa ediliyor. Çünkü şehirlerin büyümesi ve araç sayısının artması artık herkesin bildiği bir gerçek. Hal böyleyken, Van gibi bölgenin sağlık yükünü taşıyan bir şehirde bu ihtiyacın göz ardı edilmesi ciddi bir ön görü eksikliği olarak karşımıza çıkıyor. Üç beş yıl sonrasını düşünemeyenlerin af edilmez kusuru olarak yorumlanıyor.
Çünkü sağlık hizmeti sadece hastane binası yapmakla tamamlanmaz; o hizmete ulaşmayı kolaylaştıran tüm unsurları da düşünmek gerekir. Otopark da bunların başında gelir.
Bugün hastaneye gelen vatandaşlar araçlarını park edecek yer bulmak için uzun süre dolaşmak zorunda kalıyor. Acil durumda gelen hastalar bile park yeri aramakla vakit kaybediyor. Bu durum hem sağlık hizmetine erişimi zorlaştırıyor hem de vatandaşların tepkisine yol açıyor.
Van Bölge Hastanesinin yapılamasında otopark ihmali, şu an devasa bir sorun olarak karşımıza çıktıysa, birkaç yıl sonra otopork sorunu şifa bulmak istenyenlerin en büyük hastalığı olacaktır.
Zamanın öngörüsüzlüğünden kaynaklanan sıkıntı ve stresin çözümünü istemek bu halkın en doğal hakkı diye düşünüyorum.
