Bakan Çavuşoğlu'ndan flaş İsrail açıklaması

Bakan Çavuşoğlu, İsrail ile ilişkilerin normalleşmesine yönelik görüşmelerin devam edeceğini ve "Hamas" şartının olmadığını söyledi.

Yayın: 22 Haziran 2016 - Çarşamba - Güncelleme: 22.06.2016 13:54:39
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Takip EtGoogle News

Bakan Çavuşoğlu, İsrail ile ilişkilerin normalleşmesine yönelik görüşmelerin devam edeceğini ve "Hamas" şartının olmadığını söyledi.


Türkiye ile İsrail arasında  Mavi Marmara saldırısından sonra dibe vuran ilişkilerin normalleşmesi için 26 Haziran'da son bir görüşme yapılması bekleniyor. Kamuoyunda günlerdir iki ülke arasındaki anlaşmanın ayrıntıları konuşulurken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,bugün düzenlediği basın toplantısında İsrail'le ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.


İSRAİL ŞARTLARI SAĞLARSA...

Türkiye ve İsrail arasında görüşmelerin devam edeceğini açıklayan Çavuşoğlu, " Bizim şartlarımız bellidir. Bunlar yerine getirildiği zaman büyükelçimizi gönderir ve gerekli adımları atarız. Gazze üzerindeki blokajların kaldırılması gerekiyor. Buradaki Filistinli kardeşlerimiz çok zor durumda. İnsani yardımlarının engelsiz bir biçimde Gazze ve Filistin'e ulaştırılması gerekiyor. Anlaşmaya varılıp varılmaması İsrail'in tavrına bağlı. Bizim şartlarımız karışık değil son derece sade özür isteğimiz gibi bunlar da yerine getirilirse anlaşma sağlanır." dedi.


HAMAS ŞARTI YOK

Bakan Çavuşoğlu Türkiye ve İsrail arasındaki tek pürüz olarak nitelendirilen Hamas'la ilgili soruyu ise şu şekilde cevaplandırdı;


"Hamas konusunda sıkıntı olacağını düşünmüyorum.Bizim başından beri Hamas'la olan temasımız gizli saklı değil. Bir taraftan barış sürecine katkı sağlamaya çalışıyoruz. Ortadoğu konusuyla ilgilenen bütün ülkeler Hamas olmadan kalıcı barışın olmayacağını biliyor. Bizim Hamas'la temaslarımız devam edecek ama İsrail'le ilişkilerimizin düzelmesi için Hamas diye bir şart yoktur, olamaz da."


RUM KESİMİNE TEPKİ

Çavuşoğlu, Kıbrıs Rum Kesimi'nde çıkan orman yangınıyla ilgili ise, "Biz Yunanistan’da bir deprem, yangın olduğu zaman ilk yardıma koşan ülkeyiz. Dünyada da böyleyiz, bu bizim anlayışımız. İnsani yardımlar konusunda gayrisafi milli hasılaya oranla birinci sıradayız. İnsani bir yaklaşımla Rum Kesimi’nde de bu yangın çıkınca, baktık ki kontrol altına alınamıyor yardım teklifimizi ilettik. Uçak ve helikopter göndermek istedik. Rum Kesimi böylesine hassas bir durumda bile bundan avantaj elde etmek istiyor. Türk uçaklarını Rum tarafına indirmek istiyor. Rum Kesimi, en azından insani konuları suiistimal etmeyin. Karşılık vermeseniz bile başka yerlere çekmeye çalışmayın" açıklamasında bulundu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.