BDP NEVROZ'DA VAN'DA NE YAPACAK ?


TUTKUHABER ÖZEL
BDP Van İl Başkanı Musa Itah, yaşanan süreçte muhatapların görünür olmasının olumlu bir yaklaşım olduğunu, doğru muhatapla görüşmeye başlanmasının önemli olduğunu belirtti.
Van’da yayın yapan Tutku Radyo’ya konuk olan BDP Van il başkanı Musa İtah, Salih Geçken’in sorularını yanıtlarken, kişilere değişebilir kimlikler olan Ak Partililik yada CHP’lilik kimliğiyle değil de istense de değişmeyen kimliklerle yaklaştıklarını söyledi.
Siyaseti ya da politikayı toplumun kendisi yapmalıdır. Sorunlar birebir toplumu ilgilendiriyorsa politikada sorunların çözümünü yapmak için yapılıyorsa siyasetin içinde yer alması gerekin içinde bulunması gerekenin halk olması gerekir diyen İtah;
Kadronuzun yoğunluğu gençlerden oluşuyor
Gençlerin ve kadınların çoğunlukta olduğu bir kadro ile çalışma kararı aldık. Kadınların sorunlarının çözümü noktasında bayanların , toplumun ağır sorunlarının çözümü noktasında ise gençlerin olmasını avantaj olarak düşündük. Bu kadro toplumun bütün sorunlarıyla ilgilenecektir. Büyük sorunlar karşısında genç oluşumuz kimilerini kaygılandırabilir. Bu kaygıya gerek yoktur. Biz halkımızla birlikte hareket edeceğimiz için sorunların çözümü noktasında birlikte olacağız.
Gençlere karşı ön yargı yok mu?
Ön yargılar kırılmalı. Bizler tarihten gelen sorunları ve sorunların derinliklerini biliyoruz. Genç olmamızdan ötürü kaygıya gerek yoktur. Dediğimiz gibi bu sorunları biliyoruz. Bu sorunları çözmek için halkımızla birlikte karar alacağız. Çoğunluğumuz genç olabiliriz ama büyüklerin tecrübesiyle bizim için önemlidir.
Eş başkanınız kadın? Kadın ve erkeği eşitlemeye mi çalışıyorsunuz?
Biz bütün alanlarda eşitliğe inanan bir hareketin parçasıyız. Tutarlı bir politika yürüteceksek kadın ve erkeğin eşit olması gerekir. Kadının her alanda söz ve irade sahibi olması gerektiğini düşünüyoruz.. Kadını görünür kılma, sorunun muhatabı kılmaya çalışıyoruz. Cinsiyet özgürlükçü anlayışımızdan kaynaklanıyor. Kadın arkadaşlarımızın sorunun çözüm noktasındaki katkılarını önemsiyoruz.
Yaşınız genç zor olmuyor mu?
Siyaseti bu koşullarda ve tehditler altında yapmak zordur. Tabi bu işleri başarmak herkese nasip olmuyor. Çatışmaların olduğu bir yerde siyasete giren kişin çok ciddi tehlikelere maruz kalacaklarını biliyoruz. Tabi bunlardan çekinmiyoruz. Korkmuyoruz. Özgürlüğü ve hakları elinden alınmış bir toplumun sesi olmak çok zordur. Biz bu yükü halkımızla birlikte paylaşarak yürüyeceğiz.
Lider tercihiniz farklı. Büyükşehir Belediye seçiminizde nasıl bir aday düşünüyorsunuz?
Yerel siyasette kim aday olabilir diye düşünmedik. Bizdeki profiller bellidir. Halka karşı sorumluluk duygusuyla hareket eden dürüst ve bilgili insanlar tercih edilir. Bizim siyasetimiz kişiler üzerinden yürümez ama kişilikler tabi ki önemlidir. Kişiler öyle kolay yetişmiyor. Bizim hareketimiz her zaman her alanda kadro üretecek bir konumdadır. Her zaman alternatiflerimiz vardır. Biz siyasette iktidar ve tekelciliğe karşıyız. Bu sorunları bire bir yaşayan ve acılarını paylaşan insanımız çoktur. Aday sıkıntımız olmaz. İçimizden bu kadroları dolduracak yetenekli ve kendini geliştirmiş arkadaşlarımız var.
30 yıldır ölümleri konuşuyoruz. Son zamanda önemli gelişmeler oluyor. Siz ne düşünüyorsunuz? Umutlumusunuz?
Geçmiş tecrübelerden ötürü itidalli konuşmamız gerekiyor. Bunlara rağmen yapılanlara ön yargı ile yaklaşmıyoruz. Atılan olumlu bütün adımları destekliyoruz. Görüşmelerin doğru yerden başlaması anlamlı buluyoruz. Kimin ne düşündüğünü bilmemiz mümkün değildir. Ama doğru olan bütün hareketleri destekleriz. Barışa giden yolu örerken üzerimize düşen her türlü fedakârlığı yapmaya hazırız.
Halkların sorunun çözümüne yaklaşımı bir devrim değil mi?
Başlangıç adımını çok olumlu olarak görüyoruz. Açıkça olması ve mertçe olmasını çok önemsiyorum. Barışta fedakârlık olmalıdır. Barış zorlu bir süreçtir. Barışın olmasını isteyenler olacaktır. Çıkarı savaştan olanlar bunun devam etmesini isteyecektir. Karşıyı nasıl zayıflatırım düşüncesine girilmeden herkesin faydasına olacak bir dil ve yaklaşım gerekir. Herkesin üstüne düşen fedakarlığı yapması gerekir.
Dağlarda ve şehirlerde halaya tutulur mu?
Barış zorlu bir süreçtir. Barışa dair umudumuzu her zaman korumaya çalışıyoruz. Bu umutları hep birlikte büyükmeliyiz. Bizler dağlarımızda ve şehirlerimizde özgürlük halayları olacağı umuduyla bu riskleri göze alıyoruz.
Yüreğinde acısı olan insanlar bu sorunun bir an önce bitmesin istiyor. Halk istiyor. Kötü insanlar bu güç karşısında durabilir mi?
Herkesin özlemi olan barışı halkımız istiyor. Bir damla kan ve gözyaşı herkesin içini acıtmalıdır. Bu güne kadar halkları birbirine karşı kırdırmak isteyenler böyle günlerde de aynı düşüncelerle hareket edebilirler. Ama biz bu duyarlılığı halkta yaratmamız gerekir. Biz hareket olarak bu duyarlılığı Kürt toplumunda oluşturmaya çalışıyoruz. Halkımızın ne kadar duyarlı davranması gerektiğini halkımıza aktarıyoruz. Toplumsal sorumluluk gereği halkın barışa yönlendirilmesi gerekir. Özellikle medyanın buradaki sorumluluğu çok önemlidir. Kimi medyanın barış sürecinde bile spekülatif haberle kendine bir şeyler çıkarmaya çalışması büyük bir sorumluluktur. Bu süreçte yapılması gereken ahlaki ve vicdani sorumluluk yerine getirilmelidir. Bütün kitlemizle bu duyarlığımızı yerine getirmeye çalışıyoruz. Etkinliklerimizde de bu duyarlılığı göz ardı etmemeye çalışıyoruz.
21 Mart öne çıkarılıyor. Sizler Van’da ne yapacaksınız?
Sürecin ruhuna uygun bir Nevroz yapmayı düşünüyoruz.
Van’da diğer partilerle görüşme olacak mı?
Van’da herkesle ilişkilenip konuşulması gerekir. Biz daha çok değişmeyecek kimliklerle tanımlama yapıyoruz. . İnsanlara Ak Partili ya da CHP’li diye yaklaşmak istemiyoruz. Nihayetinden bunlar değişmeyecek kimlikler değildir. İstesek de istemesek de değişmeyecek kimliklerimiz var. Bizim insanlara yaklaşımımız bu kimliklerle olacaktır.
