Bu sorunlar Van'da masaya yatırıldı

Toplantıya, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve öğrencilerden oluşan 30 temsilci katıldı.

Yayın: 29 Mart 2016 - Salı - Güncelleme: 29.03.2016 17:00:28
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Takip EtGoogle News

KADIN SAĞLIĞI ÇALIŞTAYI

 Van Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Türkiye Aile Planlama Vakfı(TAV) tarafından organize edilen İlimizde ve bölgemizdeki kadınların Kadın sağlığı koşullarını ve verilerini paylaşmak; yerel yönetimler ve kadın çalışması yapan sivil toplum kuruluşlarını bu alana katkılarını artırmak amacıyla Kadın Sağlığı Çalıştayı düzenlendi.

 

Toplantıya, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve öğrencilerden oluşan 30 temsilci katıldı. Toplantıda üreme sağlığı ve cinsel sağlık konuları temel alınarak sorunlar ve hizmetlerin geliştirilmesine yönelik adımlar paylaşıldı.

 

Toplantı açılışını Van Halk Sağlığı Müdür Yrd. Uz. Dr. İzzet ÇELEĞEN yaparak “Aile Planlaması” kavramından “Üreme Sağlığı” kavramına nasıl gelindiğini, 1994  Kahire Uluslararası Nüfus ve Kalkınma Konferansı’nda (ICPD)alınan kararları ve Türkiye’nin de kabul ettiği temel noktaları vurguladı.

 

- Nüfus sadece sayılar değil insanlardır.

- Sürdürülebilir kalkınmanın / gelişmenin tam da merkezine insanların sağlıklı olması, üreme hakları ve kadınların güçlendirilmesini yerleştirilmiştir.

 

-Cinsel sağlık ve üreme sağlığı (CSÜS) ile üremeye ilişkin hakların sürdürülebilir kalkınma, sürdürülebilir ekonomik büyüme ve tüm insan haklarına ulaşmada temel olduğu kabul edilmiştir.

 

Devamında Çeleğen: yaşam boyu üreme sağlığı anlayışıyla doğumdan ölüme kadar bireyin yaşamının bir bütün olarak ele alınması gerektiğini belirterek. Bireyin sağlık gelişiminin sosyo-kültürel, ekonomik ve çevresel birçok faktörün kümülatif etkisiyle oluştuğu, bireylerin sağlıklarıyla ilgili şu andaki durumlarının bir önceki dönemin bir sonucu, bir sonraki dönemin ise bir nedeni olduğu unutulmamalıdır. Bu bütüncül yaklaşımla, ailelerin, çocukların, adolesanların ve kadınların sağlığını geliştirici-destekleyici programlar yapılmalıdır dedi.

 

Van ili özelinde kadın sağlığının durumunu ve İlimizde Yapılan çalışmaları Van Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürü Büşra Tapan Soğanda  özetledi. Soğanda, Kadın sağlığı alanında sağlık ekibindeki iyileştirmeler sonucu geçmişi nazaran ilerleme kaydettiklerini de sözlerine ekledi.

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.